Türkçe Bilgi , Ansiklopedi, Sözlük

Çeşitli konularda makaleler içeren ve kullanıcıların yorum yazarak bilgi eklediği genel bilgi ve başvuru sitesi

Youtube

Kanalımıza abone oldunuz mu?

Youtube kanalımıza abone olarak hem sitemize destek olabilirsiniz hem de bilgilendirici videolarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Hemen Abone Ol!

İletişim Bilgisi

Aşağıdaki bilgileri kullanarak site hakkında bize ulaşbilirsiniz

Telefon: +90 536 686 91 70

[email protected]

Balık Hakkında Bir Yazı

Makale Sayfaları
Balık Hakkında Bir Yazı
Sayfa 2
Balık Hakkında Bir YazıEşkina geceleri oltayla avlanır. Av, denizde yakamozler belirince başlar. Eşkina zor avlanan, oltaya direnen bir balıktır.



Vücudunda dülger aletlerine benzeyen diken ve kemikler bulunduğu için bu adı alan dülger balığı, geçici balıklardandır. Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar. Kasımda göçe başlar. Aralık sonunda artık Marmara'ya inmiştir. Eti kalkan lezzetindedir. Haşlaması, filetosundan yapılan tavası, kağıt kebabı nefistir.

Dülger balığının efsanevi bir öyküsü de vardır:

İsa'nın havarilerinden balıkçı Saint Pierre, denize açıldığı birgün hiç balık tutamamış. Artık umudunu yitirip geri döneğrken, dülger balığı yanaşmış, ona "beni ellerinle yakala" demiş. Saint Pierre onu avuçlarının arasına almış. Kendiliğinden teslim olan bu balığa kıyamamış, onu azat etmiş. Derler ki, dülger balığının yan taraflarındaki daire şeklindeki lekeler, Saint Pierre'in parmak izleridir. Rumların dülger balığına "Hristopisaro-Hz. İsa" demeleri de bundan gerek...

Taş balığı Eşkina

Zengin balık çeşitliliğini gitgide yitirdiğimiz, artık nadir rastladığımız balıklardan biri eşkina. Ona taş balığı da denmesinin nedeni başının içinde ve gözlerinin arka tarafına doğru iki tane taşın bulunması.

Bu taşların üst tarafı hafif bombeli, altı düzdür. Beyaz çakıl taşı görünümündedir. Ağırlığı da ortalama 6 gramdır.

Eskiler bu taşların limon suyunda eritilerek içildiğini ve idrar zorluğuna deva olduğunu söylerler.

Eşkina Marmara balığıdır, ancak Nisan başlarından Haziran sonlarına dek Karadeniz'e geçer.

Eti çok lezzetlidir, levreğin en gülçü rakibidir. Haşlaması, tavası, çorbası ve mayonezlisi harikadır.

Eşkina geceleri oltayla avlanır. Av, denizde yakamozler belirince başlar. Eşkina zor avlanan, oltaya direnen bir balıktır. Ortalama 30-35 santimdir. Ağırlığı yarım kilodan başlar, 3-4 kiloya dek çıkabilir.

Çirkin ama lezzetli Fener Balığı

Eti çok lezzetli olmasına karşın, çok çirken bir balık olması Fener balığına olan rağbeti azaltmıştır. Armudi bir biçimi vardır. Başı üstten yassıdır ve çok büyüktür. Neredeyse vücudunun yarısı kadardır. Gözleri başının üstündedir. Sırt yüzgecinin önünde bulunan iki adet diken halindeki antenlerini yem gibi göstererek avlayacağı balıkları yanıltır. Yanına yaklaşan balığı geniş ağzıyla yakalar ve hemen midesine indirir.

Fener balığının eti lezzetlidir, ancak çirkin bir balık olduğu için pek iltifat edilmez. Olta ile tutulamaz. Dip ağlarıyla tutulabilir.

Hırçın Gelincik balığı

Bu balığa gelincik adının verilmesinin nedeni, bir kara canlısı olan adaşıyla ortak yönleri olmasıdır. Gelincik balığı, gelincik gibi boğucu ve yırtıcıdır, o da geceleri avlanır.

Eti çok beyaz ve lezzetlidir. Ortalama boyu 20 santimdir, bu 40 santime dek çıkabilir. Füze biçimindeki vücudu kuyruk taraflarında yandan yassılaşır. Karın tarafı yuvarlak çıkıntılıdır. Başı ve yanları koyu kahverengi, sırtı gri beneklidir.

Tüm ılıman ve sıcak denizlerin sahil bölgelerinde, kayalık yerlerde yaşar. Marmara'da, Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı'nda bulunur. Sepetlerle gece avlanır. Mayıs ve haziran aylarında eti çok lezzetlediri.

Gelincik Musevilerin en rağbet ettiği balıktır. Çakaleriği salçası ile yapılan haşlaması, Cuma gecelerinin en makbul yemeğidir.
<< Önceki - Sonraki Sayfa >>

1 Yorum - Senin Görüşün Nedir?

#1 N
-
Nazlı
-
2018-03-27 17:51:25 +1

????Saolu çok güzel

Görüşün Nedir?

Karakter Sayacı:
0